Protez diş uygulaması, ülkemizde diş kayıplarının yaşanmasıyla gerçekleştirilen işlemlerdir. Bu noktada ağız ve diş bakımlarının düzenli olarak yapılması, bazı sorunların ortaya çıkmasını engelleyememektedir. Özellikle enfeksiyon ve bakteri kaynaklı ağız içi problemler, diş kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. Hal böyle olunca ağız ve diş sağlığını korumak için diş hekimliği alanında farklı tedavi uygulamaları da ortaya çıkmıştır. Bu uygulamalar arasında diş etine protez dişlerin yerleştirilmesi de yer alır.
Son yıllarda diş hekimliğinde teknolojik uygulamaların gelişmesiyle birlikte protez diş uygulamaları da bir hayli yükselişe geçmiştir. Uzman doktorlar eşliğinde sunulan protez diş uygulamaları, çoğu zaman başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Protez dişler, diş hekimleri tarafından son çare olarak tercih edilmektedir. Tedavi edilemeyen ve sürekli tekrar eden diş sorunları için şikayetlerin giderilmesi adına protez diş tedavi yöntemleri planlanır ve aşamalı olarak uygulamaya alınır. Bu nedenle dolgu, kanal veya farklı tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı durumlar için protez uygulamaları işleme alınmaktadır.
Protez diş, ağız ve diş sağlığı disiplininde sıklıkla kullanılan ve ağızdaki eksik dişler için fonksiyon ve estetik sağlanması amacıyla ağız içerisine yerleştirilen yapay dişler olarak bilinir. Protez dişler, kişiye özel olarak hazırlanır ve üretim aşamasında hastaların ağız yapıları ve ihtiyaçları dikkate alınır. Bu sayede protez dişler üretilir ve hastaların çiğneme, konuşma ve gülümseme fonksiyonları tekrar kazandırılır.
Protez dişler, genellikle sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Sabit protezler, eksik dişler için köprü ve implant uygulamalarında tercih edilirler. Ayrıca hareketli protezler ise takıp çıkarılabilecek şekilde geliştirilirler. Her anlamda da protez dişler, hastaların hayatlarını kolaylaştırmada oldukça yardımcı olurlar.
Protez diş uygulamaları popüler hale geldiğinden beri hastalar, protez dişlerin nasıl yapıldığı konusunda araştırmalar da yapmaktadırlar. Protez dişler, çoğunlukla porselen veya akrilik malzeme kullanılarak üretilirler. Protez diş uygulaması öncesi hastaların detaylı bir muayeneden geçirilmeleri gerekmektedir. Bu muayene sırasında hastaların sivri kemik çıkıntıları, kırık diş kökleri, damak ve diş bölümleri detaylıca incelenir. Ayrıca muayene edilirken diş hekimi gerekli görürse röntgen çekimi de gerçekleştirilir.
Protez diş uygulaması sırasında en önemli işlemlerden biri de alt ve üst çene ölçülerinin doğru şekilde alınmasıdır. Alt ve üst çene için birbirlerinin bağlantıları da hesaba katılarak tam ölçü alınır. Bu ölçü alma işlemi, genellikle tek seansta kolayca halledilebilmektedir. Ölçü alımından sonra dişlerin 3 boyutlu kopyaları modele aktarılır. Uzmanlar, modelde orta hat ve gülümseme çizgisi gibi ayrıntılara da dikkat ederek protez dişleri hazırlamaya başlarlar.
Diş modellemesinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise renk seçimidir. Hastaların protez işlerinin doğal durabilmesi için mutlaka natürel bir diş rengi seçilmelidir. Son aşamada modelle birlikte hastada prova yapılır ve modelin hastaya uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir sorun olmadığına kanaat getirilip hasta onayı da alındıktan sonra dişler ağız bölgesine yerleştirilir.
Günümüz teknolojisiyle birlikte oldukça geliştirilen protez diş uygulamaları, şimdilerde hastaların karşısına geniş bir yelpazede çıkmaktadır. Bu durum, diş hekimlerinin elini daha da güçlendirirken hastalara da önemli opsiyonlar sunmaktadır. İşte, son teknoloji protez diş çeşitlerine dair merak edilen tüm detaylar;
Sabit protez dişler, eksik dişlerin yerini alan ve ağız bölgesinden hiç çıkmayan yapay dişlerdir. Bu protezler, genelde implant ve doğal dişlere köprü yapılabilmesi amacıyla tercih edilirler. Ayrıca ilgili protezler, ağız içerisinde sabitlenerek kullanılırlar ve bir hayli uzun ömürlü görülürler. Hastalar, takılan protezleri takıp çıkartarak kullanamazlar. Genellikle tek bir diş eksikliğinde tercih ediliyor olsa da birden fazla dişin eksikliğinde de tercih edilebilir.
Halk arasında takma diş olarak da bilinen hareketli protez dişler, ağız içerisinde hareketli kalmazlar ve hastalar tarafından sürekli olarak takıp çıkartılabilirler. Kişilerin günlük temizliklerini yapmaları gerektiği bu protezler, diş kaybının ardından çiğneme, konuşma ve yutma sorunlarını ortadan kaldırabilmek ve kişilere daha estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla tercih edilirler. Günümüzde hem pratikliği hem de uygun fiyatı ile ön plana çıkmaktadırlar.
Total protezler, sık uygulanmasa da Türkiye’de birçok diş hekimi tarafından hastalara önerilmektedir. Bu protez uygulaması, kişilerin ağız içerisinde hiçbir doğal dişe sahip olamadıklarında uygulanmaktadır. Çene bölgesinde yer alan kemik dokusundan destek alınır ve total protezler ağız içerisine başarılı şekilde uygulanır. Total protezler için tüm dişlerin kaybedilmesi gerektiğinden genellikle ilerleyen yaşlarda gereksinim duyulan bir uygulamadır.
Doğal dişlerini tam olarak kaybetmemiş hastalarda eksik dişlerin yerine uygulanan ve takıp çıkarma özelliği bulunan protezlerdir. Genel olarak akrilik malzeme ile geliştirilirler ve tek parça halinde model üzerinde üretilirler. Kroşe tel ile ağız içerisine uygulanan protezler, ana dişlere tutunarak güçlü bir şekilde ağız da kalırlar. Estetik anlamda sınıfta kalan protezler, uygulama kolaylığı ve sağlamlıkları nedeniyle sıklıkla tercih edilirler.
İmmediat protez seçenekleri, alt veya üst çeneden çekilen her diş için gerçekleştirilmektedir. Bu protezin özelliği, diş hekimi tarafından diş çekiminin hemen ardından yapılmasıdır. Kısa bir uygulama sonunda hastaların eksik diş bölgeleri doldurulur ve kişiler asla çekim yapılan bölgede dişsizlik sorunu yaşamazlar.
Ağız içerisinde hem tüm bölgeli diş kayıplarında hem de tek diş kayıplarında tercih edilebilmektedir. Diş hekimleri, protezleri doğal dişlere veya diş köklerine tutunabilecek şekilde ağız içerisine yerleştirirler. Her ne kadar yurtdışında bir hayli popüler olsa da ülkemizde o kadar da sık tercih edilmemektedir.
İmplant üstü protezler, hastanın ihtiyaçlarına ve taleplerine göre hem hareketli hem de sabit olacak şekilde üretilebilmektedirler. Hareketli implant üstü protezler, ağız içerisinde hiç diş olmadığında uygulanır ve genellikle total protezlere de benzetilmektedir. Sabit implant üstü protezler ise bir veya birkaç dişe uygulanmaktadır ve porselen kronlar olarak da anılırlar.
Hedef Diş Kliniği olarak güncel ve teknolojik ekipmanlar ile, uzman kadromuzla sizlere hizmet vermekteyiz.
Popüler Tedavilerimiz
Kurumsal
Bize Ulaşın
Adres: Altınşehir, Acısu Cd. No:92/A
Ümraniye/İstanbul
Telefon: 0 216 415 25 31
E-Posta: info@hedefclinic.com
© Copyright 2024 – Hedef Diş Kliniği – Tüm hakları Saklıdır