Tüm Tedavilerimiz

Bilgi alın & randevu oluşturun.

Whatsapp hattımızdan tedavilerimiz ile ilgili bilgi alabilir, randevunuzu hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz.

İmplant Tedavisi

Teknolojinin hızla gelişmesiyle diş hekimliği alanında da birçok farklı yenileşme adımı görülüyor. Ağız ve diş sağlığı konusunda çalışmalarına devam eden uzmanlar, hastaların diş sorunlarına en iyi çözümleri geliştirmeye gayret ediyorlar. Her ne kadar dolgu ve kanal gibi belirli tedavi süreçlerinde dişlerin eksilmesi engelleniyor olsa da eksik diş problemi de günümüzde bir hayli artmış durumdadır.

Eksik dişler, hastalar açısından hem sağlık hem de kozmetik anlamında ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Bu noktada gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliği alanında hastaları bir hayli mutlu eden implant tedavisi geliştirilmiştir. İmplant uygulaması, köprü ve proteze alternatif olarak ortaya çıkmış ve her iki uygulamadan da daha iyi bir sonuçlar alınmaktadır.

İmplant Nedir?

Diş hekimliğinde sıklıkla tercih edilen implant, eksik dişin yerine çene kemiğine yerleştirilen titanyum vida olarak bilinir. Bu vidalar, uzun ömürlüdürler ve insan vücudu ile tamamen uyumludurlar. İmplant tedavisi, vidaların üzerine diş protezi yerleştirilerek gerçekleştirilmektedir.

İmplant tedavisinin alternatif çözümlere karşı sağladığı en önemli avantaj, komşu dişlere herhangi bir zarar verilmemesidir. İmplant süresinde köprüde olduğu gibi komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz.

İmplant tedavisinde tercih edilen titanyum vidalar, diş kökü görevi görmektedir ve protez dişler eklendikten sonra kişilerin rahatlıkla yemek yiyebildikleri, konuşabildikleri ve gülebildikleri bilinmektedir. Bu noktada diş implantı cerrahisinde diş kökleri titanyum vidalar ile değiştirilir ve eksik dişlerin yerine adeta gerçeğe benzeyen natürele yakın protezler yerleştirilir. Diş implantı, komşu dişlerini kaybetmek istemeyenler için oldukça iyi bir alternatiftir ve geleneksel köprü yöntemine göre çok daha güvenilir kabul edilir.

İmplant Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Günümüzde diş implantları, eksik diş sorunu yaşayan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu noktada dişlerinin yerine daha doğal ve sağlıklı protezler koyman isteyen herkes, komşu dişlerini kaybedecekleri köprü gibi uygulamalara nazaran implant ile sağlıklı bir gülüşe kavuşabilmektedir. Peki, implant tedavisi ne zaman uygulanmaktadır?

  • Tek Diş Eksikliği

İmplant tedavisi, tek diş kaybı yaşayan ve tek dişi için komşu dişlerini kaybetmek istemeyen hastalar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu noktada implantın yerleştirileceği bölgedeki kemiğin yeterli olması halinde hemen implant vidası yerleştirilir ve tek diş bölgesine protez diş eklenerek tedavi tamamlanır.

  • Tam veya Kısmi Dişsizlik

Birden fazla diş kaybı yaşanması veya ağız içerisinde hiç doğal dişin kalmaması ile implant uygulaması gerçekleştirilir ve kişilerin eksik diş bölgelerine protezler uygulanır. Bu protezler, sabit veya hareketli olabilmektedir. Fakat sabit protezler, implantlara tam olarak vidalandıkları için sabit protezlere göre daha uzun ömürlü ve güvenlidirler.

  • Çene ve Yüz Problemleri

Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan çene ve yüz problemleri için de implantlar tercih edilebilmektedir. İlgili sorundaki implant tedavisi, kişilere estetik bir görünüm kazandırırken aynı zamanda problemin ortadan kalmasını da sağlar.

  • Erimiş Çene Kemiği

Diş eksikliği, çoğu zaman hastalarda zamanla kemik erimesine neden olmaktadır. Kemik erimesi durumunda hastalara anlık olarak implant tedavisi uygulanamamaktadır. Bu noktada implant tedavisinden önce kişilerin kemik erimesi yaşadıkları bölgelere bir miktar kemik grefti eklenir ve kemik dolgusunun iyileşmesinin ardından implant tedavisi uygulanır.

  • Hareketli Protez Kullanılmadığında

Çoğu zaman hastalar, hareketli protezlerin kullanışsız olduğundan ve kısa sürede kullanım ömrünü tükettiğinden bahsetmektedir. Bu nedenle hareketli protez kullanmak istemeyen hastalar için çoğu zaman en iyi alternatif implant yöntemi olacaktır.

İmplant Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

İmplant tedavisini ilk defa deneyimleyecek kişiler, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceğini de sıklıkla sormaktadırlar. İşleme başlamadan önce diş hekimleri tarafından detaylı bir muayene ve röntgen gerçekleştirilir. Bu detaylı inceleme sırasında çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü elde edilir.

İmplant tedavileri iki farklı seçenekle uygulanabilmektedir. İlk seçenekte tek aşamalı olarak önce implant yerleştirilir daha sonra geçici başlıklar takılır. İki aşamalı yapılan implantlarda ise dental implant yerleşiminden sonra diş eti kapatılır ve bir süre iyileşmeye bırakılır. Ardından protez başlıklar yerleştirilir.

Her iki seçenekte de alt çene için genellikle 3 ay üst çene için 6 aylık bir iyileşme süreci belirlenir. Bazı durumlarda ise dental implantlar kullanılarak yeni dişler hemen takılabilmektedir. Bu sayede hasta, dişsizlik sorunu çekmeden özgürce yemek yiyebilir ve konuşma gibi günlük aktivitelerini de gerçekleştirebilir.

İmplant Hangi Yaşlarda Uygulanabilmektedir?

Şimdilerde implant tedavisi için yaş konusu da sıklıkla gündeme gelmektedir. Genellikle implant için her yaştan insana uygulanabildiği söylenmektedir. Fakat gençlerde kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek gerekmektedir. Kemik yaşının tamamlanması ise kızlarda 16 – 17 yaşına tekabül ederken erkeklerde 18 yaşına işaret eder.

 Erişkin olan bireylerde ise implant yaptırmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Genel sağlık durumu iyi olan erişkin herkes, implant tedavisine kolayca başlayabilmektedir. Fakat yaşı ileri olan kişilerde diş kayıpları ve çene kemiklerindeki erimeler çok daha fazla olduğundan implantlara daha fazla gereksinim duymaktadırlar.

İmplant Başarısı Nelere Bağlıdır?

Bazı durumlarda çeşitli faktörlerden kaynaklı olarak implantların başarısız oldukları da bilinmektedir. Bu noktada implantın başarılı olabilmesi için hastaların genel sağlıklarının iyi olması, doğru teşhislerin bulunması ve implant öncesi ve sonrasında ağız ve diş hijyeninin iyi olması gerekmektedir. Ayrıca diş hekimlerinin mutlaka hastaların beklentilerini de göze alarak kişiselleştirilmiş şekilde en uygun protezi seçmeleri de şarttır.

Bunlarla birlikte uygulama kaynaklı olmayan ve dış etkenlerden kaynaklanabilecek unsurlar da implantların başarılarını düşürebilmektedir. Bunlardan en önemlileri, aşırı sigara veya alkol tüketilmesidir. Aşırı sigara ve alkol tüketen kişilerde implantların tutmadığı ve tekrar uygulamaların yapıldığı görülmektedir. Tüm bunlarla birlikte genel olarak implantlar için %90- %100 aralığında bir başarı yüzdesi verilmektedir.

İmplantın Yapılmasının Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?

Bazı durumlarda uzmanlar, implant uygulamasının kesinlikle yapılmaması gerektiğini ifade etmektedirler. Bu noktada söz konusu rahatsızlıklar, kişinin genel sağlığını etkilediğinden implant uygulaması ilgili kişiler için riskli olabilmektedir. Bu sorunlar başlıca kalp rahatsızlıkları, romatizma hastalıkları, şeker hastalığı, çene kemiğinde uyumsuzluk, cerrahi işlemlere yatkın olmama ve hastanın işlemden sonra ağız sağlığını koruyamayacağı durumlar olarak belirtilmektedir.

Bu nedenle implantların genel sağlık açısından mutlaka gerekli kontroller yapılarak uygulanması gerekmektedir. Aksi halde hastalar için geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada diş hekiminize başvurarak genel sağlık durumunuz hakkında bilgi verebilir ve implant uygulaması için en net bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.

 

İmplant Tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular

İmplant tedavisi, genel olarak iyi bir ağız ve genel sağlık durumuna sahip olan yetişkinler için uygundur. Ancak, bazı sağlık sorunları (örneğin, şiddetli kemik kaybı, diyabet gibi kronik hastalıklar) veya sigara içme alışkanlığı olan kişilerde implant başarısızlığı riski artabilir. İmplant tedavisi uygunluğu, bir diş hekimi veya çene cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
İmplant tedavisi, implantın çene kemiğine yerleştirilmesi, iyileşme süreci ve protez dişin yerleştirilmesi olmak üzere genellikle birkaç aşamada tamamlanır. İyileşme süreci, implantın çene kemiğiyle kaynaşmasını sağlamak için birkaç ay sürebilir. Bu süreçte geçici bir protez kullanılabilir.
İmplant tedavisi genellikle minimal ağrı ile ilişkilendirilir. İmplantın yerleştirilmesi sırasında lokal anestezi kullanılır ve işlem sırasında minimal rahatsızlık hissedilir. İyileşme sürecinde hafif ağrı veya şişlik olabilir ancak genellikle geçicidir.
İmplant tedavisi sonrası iyi bir diş hijyeni ve bakımı önemlidir. Bu, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerdiği ağız gargaralarının kullanımını içerir. Diş hekiminizin tavsiyelerini takip etmek, düzenli kontroller yapmak ve sigara içmemek, implantın uzun vadeli başarısını artırabilir.

Uzman hekimlerimizden bilgi alın, randevunuzu oluşturun.

Whatsapp hattımızdan tedavilerimiz ile ilgili bilgi alabilir, randevunuzu hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz.

× Whatsapp